Estudi biomecànic

Estudi biomecànic
Sabadell

L’estudi biomecànic o estudi de la trepitjada és tractament d’exploració compost per test, proves i anàlisis de diferents tipus que busquen identificar una patologia del sistema musculoesquelètic.

L’estudi biomecànic pot realitzar-se de diferents formes, però sempre ha d’estar organitzat, seguir un protocol i dirigir-se a la cerca de qualsevol classe de patologia.

S’ha d’advertir que molts dels problemes que sorgeixen en l’aparell locomotor no són causats per traumatismes sinó per problemes en la manera de caminar, córrer o estar dempeus.

A vegades aquests problemes no es poden distingir amb radiografies o ressonàncies, per la qual cosa s’utilitzen estudis biomecànics o estudis de la trepitjada per a determinar la causa del problema.

En cap moment el pacient sent cap mena de dolor ni sensació desagradable.

estudio de la pisada en Sabadell

Finalitat de l'estudi biomecànic

La finalitat de l’estudi de la trepitjada és:

  • • Obtenir mesures fiables que poden ser utilitzades com a guia en l’evolució d’una patologia.
    • Que el pacient conegui la seva manera de caminar i córrer, detectant possibles problemes permetent-li millorar el seu rendiment.
    • Orientar a altres professionals sobre el tractament a seguir.

¿Quan fer un estudi biomecànic?

Un estudi biomecànic o estudi de la trepitjada pot fer-se en qualsevol moment. És aconsellable realitzar un estudi en nens de 3- 5 anys, quan una persona començarà a realitzar esport o quan confirma una lesió i de manera preventiva.

Aquest estudi té la capacitat de detectar i solucionar problemes de la trepitjada, com a desviacions o mala postura.

estudi de la trepitjada

¿Que fem a l'estudi biomecànic?

L’estudi biomecànic de la marxa o de la trepitjada es compon dels següents passos:

L’estudi biomecànic el du a terme el podòleg explorant l’estat dels músculs i articulacions del pacient per a comprovar l’estat físic mitjançant una sèrie d’exploracions.
Aquestes exploracions es componen de 3 anàlisis; anàlisi en llitera, anàlisi dinàmica, anàlisi en cinta de córrer i de la petjada plantar.

L’estudi biomecànic és la forma més efectiva per a prevenir lesions sobretot en persones que fan activitat física i per a millorar el rendiment esportiu. Comentarem motius pels quals és beneficiós realitzar un estudi de la trepitjada:


Els peus són la base del cos: l’estudi ens ajuda a comprendre com es comporta el cos des del suport i determina com funcionarà la resta del cos.


Les lesions es poden tractar i prevenir des de la trepitjada: una mala trepitjada influeix en la resta del cos, la qual cosa provoca lesions en zones importants com els genolls i el maluc. La causa de lesió no té per què ser la zona lesionada, sinó que pot provenir de la forma en què caminem o correm.


Allarga la vida esportiva: en millorar el benestar i reduir les lesions s’evita el cas d’artrosis prematures o altres problemes degeneratius o de les articulacions.


Calçat adequat: un mal calçat provoca lesions. L’estudi de la trepitjada t’ajudarà a conèixer el calçat més adequat per a tu.


Descarregar zones de sobrecàrrega: en pacients grans amb punts de sobrecàrrega o falta de teixit adipós per a prevenir d’úlceres o descarregar durícies per a alleujar el dolor en caminar.


Control del creixement: valorar el desenvolupament del nen/a és correcte, si presenta alguna anomalia o asimetria i prevenir complicacions.